Eerste Friese Dansdagen groot succes

Eerste Friese Dansdagen groot succes

De eerste Friese Dansdagen die van 4 tot en met 8 oktober 2018 plaatsvond, was een succes dat alle verwachtingen oversteeg. Met meer dan 3500 bezoekers kan er van een geslaagde eerste versie van dit dansfestival worden gesproken.

Iedereen kan dansen
Het motto van de Friese Dansdagen ‘Iedereen kan dansen’ kwam in de eigen producties Bloedbanden en Sprookje zonder Beperking goed tot uitdrukking. Mensen die nooit eerder op een podium stonden, raakten vol overgave het publiek. Met Sprookje zonder Beperking werd echt zichtbaar dat dansen niet alleen voor mensen met een perfect lichaam is. Mensen met en zonder lichamelijke of fysieke beperking deelden het podium en roerden zo mensen tot tranen toe.

Diversiteit voorop
De foyer was een dansvloer en Open Podium met optredens van diverse professionele en amateur dansers, waarbij de vonk voelbaar oversloeg op het publiek. Dat gebeurde ook met de bezoekers van Nederlands Dans Theater die in de pauze verrast werden door de dansers van Platform-K. Dit was misschien wel hét moment dat de diversiteit van het programma aangaf.

Leren en inspireren
De vele masterclasses voor jong en oud zijn goed bezocht en zorgden voor de broodnodige verdieping waar zowel professionals als amateurs zo behoefte aan hebben. Studenten kregen de kans om echte praktijkervaring op te doen door te zien en ervaren hoe een professionele dansvoorstelling tot stand komt.

Dans verbindt
Friesland heeft deze vijf dagen laten zien dat dansen een eigen plek verdient. Dat werd nogmaals onderstreept door de vele jonge bezoekers deze dagen. Deze talenten mogen niet verloren gaan en als je naar de DanceBattle kijkt – die dit jaar extra groot was met zes Leeuwarder scholen van het voortgezet onderwijs en 24 basisscholen – kan dans in Friesland alleen maar groeien. Jenny Nijkamp: “Dit is de aftrap geweest en wat we om ons heen horen is: schrijf mij nu maar in, want wij willen ook! Wij gaan kijken hoe wij nu verder gaan, maar dát het verder gaat dat is voor ons wel duidelijk.”

Foto´s en aftermovie
Vijf dagen lang zijn er prachtige foto´s gemaakt van alle festivalonderdelen. In de aftermovie kun je het hele dansfestival nog een keer opnieuw beleven.