Algemene Informatie

De Friese Dansdagen

De Friese Dansdagen is een nieuw dansfestival in Friesland. Van 4 tot en met 8 oktober vond de eerste editie plaats in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Het streven is om van de Friese Dansdagen een tweejaarlijks terugkerend festival te maken.

Impuls voor de Friese dans
De Friese Dansdagen zijn het leven geroepen met als doel het Friese dansveld een impuls te geven. In een groot aantal onderdelen stimuleert het festival de Friese danssector zich verder te ontwikkelen: onderlinge verbinding vergroten, nieuwe doelgroepen aanspreken en kennis laten maken met dans, lokale makers prikkelen om nieuw werk te maken voor de festivalproducties en zich te ontwikkelen en jong talent en amateurs een podium te geven. Daarnaast biedt het festival voor alle dansliefhebbers een diverse programmering van professionele dansvoorstellingen uit binnen- en buitenland.

Iedereen kan dansen
Het motto van de Friese Dansdagen is ‘Iedereen kan dansen’. Vast onderdeel van het festival zijn eigen producties waarin amateurs en nieuwe doelgroepen een podium krijgen. Zo stonden in 2018 in de voorstelling Bloedbanden acht families op het toneel in een speciaal voor hen gemaakte choreografie door Friese dansmakers. De productie Sprookje zonder Beperking toonde dat dansen niet alleen voor mensen met een perfect lichaam is. Dansers met en zonder lichamelijke of fysieke beperking deelden samen het podium en raakten vol overgave het publiek.

Leren, inspireren, presenteren
Masterclasses voor gemotiveerd (jong) talent zijn onmisbaar tijdens een dansfestival en zorgen voor de broodnodige verdieping waar zowel professionals als amateurs zo behoefte aan hebben. Diverse masterclasses en workshops voor jong en oud trokken de eerste editie dansers en dansstudenten uit de hele provincie. Naast leren en inspireren biedt De Friese Dansdagen een podium aan amateurdansers en professionals die hun passie met elkaar en het publiek willen delen. Op het Open Podium is iedereen welkom, van beginner tot prof, solo tot groep. De foyer van de Harmonie werd omgetoverd tot dansarena, en leende zicht niet alleen voor geprogrammeerde acts maar ook voor spontane optredens en battles.


Eerste editie een groot succes

De eerste editie die van 4 tot en met 8 oktober 2018 plaatsvond was een succes dat alle verwachtingen oversteeg. Met meer dan 3500 bezoekers kan er van een geslaagde eerste versie van dit dansfestival worden gesproken. Friesland heeft deze vijf dagen laten zien dat dans een eigen plek verdient. Dat werd nogmaals onderstreept door de vele jonge bezoekers deze dagen. Deze talenten mogen niet verloren gaan en als je naar de DanceBattle kijkt – die dit jaar extra groot was met zes Leeuwarder scholen van het voortgezet onderwijs en 24 basisscholen – kan dans in Friesland alleen maar groeien. Artistiek leider Jenny Nijkamp: “Dit is de aftrap geweest en wat we om ons heen horen is: schrijf mij nu maar in, want wij willen ook! Wij gaan kijken hoe wij nu verder gaan, maar dát het verder gaat dat is voor ons wel duidelijk.”

Foto’s en aftermovie
Vijf dagen lang zijn er prachtige foto´s gemaakt van alle festivalonderdelen. In de aftermovie kun je het hele dansfestival nog een keer opnieuw beleven.

De Friese Dansdagen wordt georganiseerd door Keunstwurk, de Harmonie en Kunstkade en is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.