Algemene Informatie

De Friese Dansdagen

De Friese Dansdagen maken dans in Friesland zichtbaar. We zijn hét podium voor dansend Friesland. Daarnaast maken we nieuwe doelgroepen bekend met dans. Ons motto is niet voor niks ‘iedereen kan dansen!‘ In 2018 was de eerste editie van de Friese Dansdagen: een meerdaags festival in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Vanaf dat moment vinden er regelmatig Friese Dansdag-activiteiten plaats. Meerdere keren per jaar richten we de spotlights op de dans in Friesland in de vorm van een Friese Dansdag. De invulling van deze dagen varieert in thema en doelgroep.

Impuls voor de Friese dans
De Friese Dansdagen zijn het leven geroepen met als doel het Friese dansveld een impuls te geven. Door middel van diverse activiteiten stimuleren we de Friese danssector zich verder te ontwikkelen: de onderlinge verbinding vergroten, nieuwe doelgroepen aanspreken en kennis laten maken met dans, lokale (jonge) makers prikkelen om nieuw werk te maken, en jong talent en amateurs een professioneel podium te geven. Daarnaast bieden de dansdagen in samenwerking met De Harmonie een diverse dansprogrammering van professionele dansvoorstellingen uit binnen- en buitenland.

Iedereen kan dansen
Het motto van de Friese Dansdagen is ‘Iedereen kan dansen’. We organiseren projecten en voorstellingen waarin amateurs en nieuwe doelgroepen een podium krijgen. Zo stonden in 2018 in de voorstelling Bloedbanden acht families op het toneel in een speciaal voor hen gemaakte choreografie door Friese dansmakers. De productie Sprookje zonder Beperking toonde dat dansen niet alleen voor mensen met een perfect lichaam is. Dansers met en zonder lichamelijke of fysieke beperking deelden samen het podium en raakten vol overgave het publiek.

Leren, inspireren, presenteren
Masterclasses en workshops voor gemotiveerd (jong) talent zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van het dansveld. Ze zorgen voor de broodnodige verdieping waar zowel professionals als amateurs behoefte aan hebben. Naast leren en inspireren biedt de Friese Dansdagen een podium aan amateurdansers en professionals die hun passie met elkaar en het publiek willen delen. Iedereen is welkom, van beginner tot prof, solo tot groep.


Eerste editie een groot succes

De eerste editie die van 4 tot en met 8 oktober 2018 plaatsvond in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden was een succes dat alle verwachtingen oversteeg. Met meer dan 3500 bezoekers toont het festival aan dat dans een eigen plek verdient in Friesland. Ons geloof in het feit dat ‘iedereen kan dansen’ kwam tijdens het festival duidelijk naar voren. Jong en oud, beperkt of niet, bekend met dans of een eerste kennismaking: zowel deelnemers als publiek weerspiegelden een zeer divers gezelschap van onze samenleving. Deelnemen gaf zelfvertrouwen, een gevoel van eigenwaarde en zorgde voor nieuwe sociale contacten. Actief meedoen aan dans gaf onverwachte, nieuwe ontmoetingen en prikkelde de fantasie.

‘Je voelde je de vonk overslaan’, aldus één van de deelnemers.

Het Friese dansveld kreeg de gelegenheid om samen te werken met professionele dansgezelschappen en choreografen uit heel Nederland en Europa. Dat geeft een enorme boost aan het veld van dansdocenten, danstalenten en amateurdansers en heeft bijgedragen tot meerdere impulsen op het gebied van kwaliteit, zichtbaarheid en ontwikkeling. Omgekeerd hebben jonge lokale choreografen zich dankzij dit festival kunnen ontwikkelen middels hun inzet als maker bij de eigen producties. De Friese Dansdagen biedt ruimte voor dans op een professioneel podium en is daarnaast een ontmoetings- en broedplek die ontwikkeling in dans stimuleert. Dit draagt bij aan een krachtig, deskundig en met elkaar verbonden dansveld, broodnodig om talentvolle jonge dansers en makers in Friesland de juiste ontwikkelkansen te geven. Met deze eerste Friese Dansdagen hebben we een impuls gegeven aan de dans in Friesland, een impuls die ook nu nog doorwerkt en vraagt om een vervolg. De ‘beweging’ is op alle fronten in gang gezet!

Artistiek leider Jenny Nijkamp: ‘Dit is de aftrap geweest en wat we om ons heen horen is: schrijf mij nu maar in, want wij willen ook! Wij gaan kijken hoe wij nu verder gaan, maar dát het verder gaat is voor ons wel duidelijk.’

Foto’s en aftermovie
Vijf dagen lang zijn er prachtige foto´s gemaakt van alle festivalonderdelen. In de aftermovie kun je het hele dansfestival nog een keer opnieuw beleven.

De Friese Dansdagen 2018 is georganiseerd door Keunstwurk, de Harmonie en Kunstkade en was onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.